Onnellinen päästä varpaisiin

lauantai 9. heinäkuuta 2016

Miten näet itsesi?

Miten näet itsesi?


Ennenkuin luet yhtään pidemmälle pyydän sinua kirjoittamaan paperille 10 asiaa, jotka ovat sinulle rakkaita ja tärkeitä.

.....

No niin. Joko kirjoitit? Olethan itse mukana yhtenä? Jos et ollut, ota aikaa hetki miettiäksesi miten tärkeä sinun oma hyvinvointisi ja sinun minuutesi on sinulle. Toivon myös, että kirjoitat tämän jälkeen vähintään 10 asiaa:
  • jota arvostat itsessäsi
  • josta tykkäät
  • jossa olet hyvä
  • mitä haluat.

Meillä on iloja ja suruja kaikilla. Elämä on vuoristorataa ihanuuksineen ja jännityksineen. Oletko huomannut, että ihmisen on helpompi pitää kiinni kurjuudesta ja suruistaan kuin iloistaan ja hyvästä onnesta? On helpompi vetää surut viitan tavoin ylleen turvakseen ja suojakseen, kuin kohdata elämän iloa ja hyvyyttä ilman, että alkaa epäilyttää. Kuulostaako oudolta?

Minusta kuulosti suorastaan raivostuttavalta noin 10 vuotta sitten, kun hyvä ystäväni tuli puhumaan mulle ajatusten vaikutuksesta elämäämme. “Helppohan sinun on puhua, kun sulla on asiat hyvin elämässäsi toisin kuin minulla” – totesin ja jatkoin “Otappa tämä hometalo-helvetti, allerginen yönsä valvova lapsi, mun loppuunpalaminen ja muut asiat vähäksi aikaa, niin katsotaan jaksatko olla positiivinen.” Suuttumuksesta huolimatta jokin jäi kytemään…

Voit vaikuttaa elämäsi laatuun ajatuksillasi ja valinnoillasi – olit sitten rikas tai köyhä, sairas tai terve, nuori tai vanha. Olemme monesti itse suurimpia esteitä omien unelmiemme toteuttamiselle, emme vain tajua tätä, kun meillä on niin kova kiire etsiä syyllisiä kurjalle tilanteellemme. Hyvän salliminen on meille hyvin vaikeaa. Miksi?

Pelottaako se? Olet ehkä saanut elämäsi aikana erilaisia “ohjelmointeja”, joista on kehittynyt uskomuksia, jotka ovat kiinnittyneet lujasti selkärankaasi. Saatat uskoa, ettei “raha kasva puissa”, tai “ei minusta minun koulutuksella tuohon ole, lakkaa haihattelemasta”, tai “hanki ensin työ ja puoliso, vasta sitten lapset”, tai “ei sinun geeneilläsi pysytä hoikkana”, tai “ei kukaan mies/nainen katso kauaa tuommoista naista/miestä”. Kuulostako mikään tutulta? Itse sain kuulla sitä viimeisintä.

Meihin on ladattu hyvääkin tarkoittavien ihmisten tahoilta uskomuksia siitä, millainen on kunnollinen elämä ja mitä se sisältää. Meille on ehkä määritelty millainen meidän puolison tulee olla, millaisessa talossa elää tai miten kasvattaa lapsemme. Pitäydymme niissä uskomuksissa, vaikka sydämemme sanoo toista. Pelkäämme, että meidät hylätään tai joudumme naurunalaiseksi, jos olemme toista mieltä.

Oletko valmis?


Jossain elämänvaiheessa voit kokea saavasi eräänlaista turvaa ja huomiota toisilta ihmisiltä valittamalla elämäntilannettasi ja haasteitasi, erityisesti sitä kurjaa puolisoa tai työpaikkaa. Joskus se valittaminen on ihan tarpeellistakin, mutta siinä vaiheessa, kun siitä tulee kerta toisensa jälkeen toistuva tarina, siitä tulee myös kuluttavaa niin sinulle kuin ystävillesikin.

Paraneminen alkaa siitä, kun haluat lopettaa vanhassa elämisen ja haluat muutosta tilanteeseesi.

Kun ymmärrät, että olet vastuussa negatiivisista tunteistasi ja reaktioistasi asioihin, oivallat myös sen, että on mahdollista valita myös toisin! Voit valita ilon, positiivisuuden ja lempeyden.

Kun alat kiinnittämään huomiota asioihin, jotka sinulla ovat hyvin ja tuntemaan kiitollisuutta näistä – alat pian huomata, kuinka hyvät asiat elämässäsi alkavat lisääntyä. Yksi kerrallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti