Onnellinen päästä varpaisiin

perjantai 12. kesäkuuta 2015

Millaisen elämän haluat elää?

© Shutterstock

Minua huolettaa se, miten moni juoksee tänä päivänä pää kolmantena jalkana - samaan aikaan todeten, että "nyt ei ole aikaa". Joskus kaipaamme rajumpaakin herättelyä huomaamaan ne asiat, jotka oikeasti ovat tärkeitä meille. Nyt. Tänään.

Parantumattomasti sairaita hoitanut Bronnie Ware tietää, mitä ihmiset katuvat kuolinvuoteellaan. Waren potilaita olivat ne, jotka olivat halunneet palata sairaalasta kotiinsa kuolemaan. Verkkosivuillaan hän paljastaa, mitkä ovat viisi yleisintä asiaa, joita kuoleva ihminen katuu.

- Ihminen kasvaa paljon, kun hän joutuu kohtaamaan oman kuolevaisuutensa. Opin olemaan koskaan aliarvioimatta ihmisen kykyä kasvaa, hän kirjoittaa.

1. Toivon, että minulla olisi ollut rohkeutta elää omaa elämääni, eikä elämää, jota minulta odotettiin.


Tämä oli kuolevien yleisin toive. Kun elämää katsoo kuoleman hetkellä taaksepäin, on helppo nähdä, kuinka moni unelma jäi toteuttamatta. Suurin osa Waren potilaista ei ollut toteuttanut edes puolta unelmistaan. On hyvin tärkeää toteuttaa ja kunnioittaa edes joitain unelmiasi elämäsi aikana. Sillä hetkellä, kun ihminen menettää terveytensä, on jo myöhäistä. Terveys tuo mukanaan sellaista vapautta, jonka monet tajuavat vasta silloin, kun heillä ei sitä enää ole.

2. Toivon, etten olisi tehnyt niin paljon töitä.


Tätä toivoi jokainen Waren hoitama miespuolinen potilas. He kaipasivat lastensa nuoruutta ja puolisonsa kumppanuutta ja toivoivat, että olisivat käyttäneet vähemmän aikaa elämästään työelämän oravanpyörässä.

Yksinkertaistamalla elämäntyyliäsi ja tekemällä tietoisia valintoja matkasi varrella, on mahdollista, ettet tarvitse kaikkea sitä mitä luulet tarvitsevasi. Tekemällä enemmän tilaa elämääsi, huomaat olevasi enemmän onnellinen ja enemmän avoin uusille mahdollisuuksille
- sellaisille, jotka sopivat enemmän sinun uuteen elämäntyyliisi.

3. Toivon, että minulla olisi ollut rohkeutta osoittaa tunteeni.


Waren mukaan moni tukahduttaa tunteensa tullakseen toimeen toisten kanssa. Tunteiden tukahduttamisen hintana he tyytyivät keskinkertaiseen eivätkä koskaan kehittyneet siksi ihmiseksi, jollaiseksi olisivat voineet tulla. Monet kantavat kaunaa ja katkeruutta sairastuttaen lopulta itsensä.

Me emme voi hallita muiden reaktioita. Kuitenkin, vaikka ihmiset alunperin reagoivat, kun alat puhua rehellisesti, loppupeleissä yleensä ystävyys / parisuhde nousee ihan uudelle, terveellisemmälle tasolle. Joko näin, tai sitten se vapauttaa sinut epäterveellisestä ihmissuhteesta. Jokatapauksessa sinä voitat.

4. Toivon, että olisin pysynyt yhteydessä ystäviini.


Moni potilas oli keskittynyt omaan elämäänsä niin, että oli antanut hyvien ystävyyssuhteiden katketa. Moni katui syvästi sitä, ettei ollut antanut ystävyyssuhteille sitä aikaa ja panosta, jota ne olisivat tarvinneet. Todellisten ystävien merkitys ymmärretään monesti vasta kuolinvuoteella, jolloin voi olla liian myöhäistä.

On aika tavanomaista nykyisessä kiireessä elämäntyylissä, että ystävyyssuhteet eivät ole aina ykkössijalla. Mutta kun katsot kuolemaa silmästä silmään, katoavat elämän fyysiset yksityiskohdat kokonaan. Raha tai status eivät enää merkitse. Elämän viimeisinä viikkoina ainoastaan rakkaus ja suhteet merkitsevät.

5. Toivon, että olisin antanut itseni olla onnellisempi.


Waren mukaan tätä katui yllättävän moni. Moni potilas ymmärsi vasta elämänsä loppupuolella, että onnellisuus on valinta. Potilaat olivat pysytelleet vanhoissa tavoissa ja kaavoissa. Muutoksen pelko sai heidät esittämään roolia toisille ja itselleen. Moni kaipasi kunnon nauruja ja elämää, johon olisi mahtunut enemmän hassutuksia.

Se, mitä muut ihmiset ajattelevat, ei merkitse enää mitään kuolevien kuolinvuoteella. Kuinka ihanaa onkaan päästää irti ja hymyillä.

Elämä on valinta. Tämä on SINUN elämäsi. Valitse tietoisesti, valitse viisaasti, valitse rehellisesti. Valitse onnellisuus.


Lähde: Bronnie Waren kotisivu Inspiration and Chai
Suomennos: Iltasanomat (pääkohdat) ja Pirjo Isorinne (yksityiskohdat)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti