Onnellinen päästä varpaisiin

torstai 5. kesäkuuta 2014

Herkullinen raaka omenapiiras

Tämä raaka omenapiiras oli ihan liian hyvää. Se ei säily seuraavaan päivään. Ei sitten millään. Tein tätä omenapiirasta illanviettoon hyvien ystävien kanssa. Alkuperäisen reseptin löysin Kempparin blogista, josta Noora Shingler oli taas vastaavasti löytänyt HS:stä Outi Rinteen loihtimana. Muokkasin reseptiä hieman oman ruokakaappini valikoimiin sopivaksi :o)

Pohja:
3 dl pähkinöitä ja siemeniä
12 kuivattua taatelia
ripaus hienoa merisuolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 tl kardemummaa
(omenamehua)

Täyte 1:
100 g mantelijauhoa
1 omena
juoksevaa hunajaa
ripaus kanelia

Täyte 2:
3 omenaa kuorittuna
Marinadi:
1 rkl sitruunamehua
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl vaniljajauhetta
1/2 tl kanelia


Aloita valmistamalla marinadi sekoittamalla ainekset keskenään. Pyri suosimaan aineksissasi luomua. Jos ei ole luomuhunajaa saatavilla, niin suosi kotimaista, sillä hunajan hyvää tekevät ainesosat tuhoutuvat kuumennettaessa ja ainakin osa ulkomaisesta hunajasta on voinut käydä kuumennusprosessin läpi. Kuori omput ja pilko pieneksi. Valuta marinadi omenapalasten päälle ja jätä maustumaan.




Valmista seuraavaksi pohja. Käytin tähän pohjaan auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä, cashewpähkinöitä sekä manteleita. Murskaa siemenet, pähkinät, mantelit ja taatelit murskaksi. Ethän sekoita liikaa pähkinöitä, jottei niiden öljy ala erottua.

Lisää loputkin ainekset ja sekoita kauttaaltaan. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää sekaan todella varovasti omenamehua, kunnes taikina pysyy koossa.

Painele taikina noin 20 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Laitoin pohjalle varalta leivinpaperia. 

Valmista marsipaani. Olin laiska ja käytin valmista mantelijauhoa, mutta toki voit varmistua manteleiden tuoreudesta jauhamalla ne itse. Kuori ja paloittele omena ja blendaa sileäksi. Sekoita sekaan hyvin hunaja, vaniljajauhe ja kaneli. Sivele lempeästi marsipaani pohjan päälle.

Lopuksi asettele maustuneet omenakuutiot marsipaanin päälle ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi jäähtymään.


Jos herkuttelet omenapiiraan kesäaikaan, ovat villiyrtit käytössäsi tuoreena. Laitoin tähän päälle karvasmantelille maistuvia pihlajanlehtiä.


Jäljellä ovat enää hunajasta ja marsipaanista sotkeentuneet lusikat, jotka odottavat herkkusuita puhdistamaan. Nam. Tätä herkkua teen toistekin!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti